You are currently viewing Co jedzą króliki domowe: Jakie warzywa i owoce?
Foto - Unsplash

Króliki domowe to forma królika europejskiego, która została udomowiona jeszcze w czasach starożytnych najpewniej na terenie Hiszpanii, a później Cesarstwa Rzymskiego. Dziś sprzedawane są w setkach tysięcy sklepów zoologicznych na całym świecie i stanowią niezwykle urocze zwierzęta domowe, do których szczególną słabość mają dzieci. Co powinny jeść króliki domowe, czego nie wolno im podawać i co jeszcze warto wiedzieć na ten temat?

Co jedzą króliki domowe?

Prawidłowa i zbilansowana dieta to klucz do tego, aby ukochany królik cieszył się zdrowiem i dobrą kondycją. Eksperci twierdzą, że jadłospis królików domowych powinien w osiemdziesięciu procentach składać się z dobrej jakości ziół oraz siana suszonego na słońcu. W okresie letnim i wiosennym królikom można podawać również świeże zioła i świeżą trawę, o ile tylko nie była ona wcześniej pryskana żadnymi środkami chemicznymi. Warto wiedzieć, że juz po dwunastu godzinach bez dostępu do jedzenia, w ich żołądkach pojawiają się owrzodzenia. Dlatego też bardzo ważne jest to, aby wyżej wymienione produkty znajdowały się w klatce królika cały czas. Badania potwierdzają, że siano i zioła są dla królików źródłem bardzo ważnych włókien, bez których ich układ trawienny nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Ponadto pozwala im w naturalny sposób ścierać zęby. Wśród roślin, do których królik powinien mieć zawsze dostęp, znajdują się na przykład babka lancelowata, mniszek lekarski, ostropest plamisty, krwawnik pospolity, melisa, mięta, szałwia, skrzyp polny, a także liście truskawek, porzeczek czy malin. Warto również regularnie serwować królikowi topinambur, kolendrę, hibiskus czy korzenie cykorii. Jeśli zaś chodzi o pozostałe dwadzieście procent menu, to można je uzupełnić gotowymi karmami dla królików, które są dostępne w sklepach zoologicznych, a także świeżymi warzywami i owocami.

Jakie warzywa i owoce jedzą króliki domowe?

Warto jeszcze raz podkreślić, że owoce i warzywa nie mogą być podstawą diety królików domowych, a niektóre z nich w nadmiarze doprowadzają do wzdęć, a nawet stanów zapalnych w układzie trawiennym. Od czasu do czasu warto jednak urozmaicić jadłospis pupila takimi produktami, jak seler naciowy, dynia, jarmuż, cykoria, pasternak, gruszka, jabłko, morela, arbuz, a także truskawki, maliny czy jeżyny. Owoce powinny być pokrojone na średniej wielkości kawałki. Przed podaniem arbuza, jabłek czy gruszek należy bezwzględnie wyciągnąć z nich gniazda nasienne lub pestki, ponieważ mogą one poważnie zaszkodzić królikom. Zwierzęta te uwielbiają również przekąski w postaci świeżych gałązek drzew, takich jak grusza, jabłoń, topola, wierzba, leszczyna czy brzoza, a także krzewów, takich jak malina, agrest czy porzeczka. Gałązki, które dopiero się rozwijają, są na tyle miękkie, żeby króliki nie zrobiły sobie krzywdy podczas gryzienia, a jednocześnie na tyle twarde, żeby mogły naturalnie piłować rosnące dość szybko zęby.

Ile razy dziennie powinno się karmić królika domowego?

Zioła i siano lub świeża trawa powinny znajdować się w klatce cały czas, a królik nie może mieć przerw w dostępnie do nich. Jeśli tylko widzimy, że w paśniku kończy się zapas, należy go niezwłocznie uzupełnić, aby królik nie miał problemów zdrowotnych. Warzywa, owoce i gotowa karma dla królika nie są niezbędnym elementem diety, ale jeśli chcemy zapewnić królikowi więcej różnorodności i witamin, to można je podawać raz lub dwa razy dziennie. Bardzo ważne jest również to, aby królik zawsze miał dostęp do świeżej wody. Podobnie, jak w przypadku ziół i siana, problemy zdrowotne u stworzenia mogą zacząć się już po dwunastu godzinach bez wody. Króliki miniaturki potrzebują dziennie około szklanki wody, ale zwykle jest to kwestia indywidualna i po prostu trzeba monitorować stan poidełka.

Czego nie mogą jeść króliki domowe?

Na liście warzyw, których nie powinno się podawać królikom, znajdują się czosnek, cebula, por i szczypiorek. Wszystkie z nich zawierają związki siarki, które powodują u królików rozpad krwinek czerwonych i anemię, a także źle działają na układ odpornościowy. Króliki domowe nie powinny jeść rabarbaru i szczawiu ze względu na obecne w nich szczawiany, które są silnie toksyczne dla królików. Awokado, które jest niezwykle zdrowe dla człowieka, zawiera toksynę grzybobójczą, która jest trująca dla gryzoni, a z kolei cytrusy, takie jak pomarańcze, cytryny czy grejpfruty, mogą silnie podrażnić przewód pokarmowy królików. Warzywa strączkowe, do których zaliczamy bób, groch czy fasolę, nie są bardzo niebezpieczne dla małych pupili, ale skutkują nieprzyjemnymi dla nich wzdęciami. Jeśli więc chcemy zapewnić królikom wszystko, co najlepsze, warto wiedzieć, że niektóre zdrowe dla człowieka i niezwykle smaczne produkty, dla królików nie są najlepszym wyborem, a wręcz mogą być niebezpieczne.