You are currently viewing 10 rzeczy, których nie wiesz o świniach mangalicach

Mangalice to węgierskie świnie pastwiskowe, których cechą charakterystyczną jest gęste, grube i kędzierzawe futro. Małe wymagania hodowlane to jeden z głównych powodów popularności tych zwierząt. Czytaj dalej, a poznasz 10 rzeczy, których prawdopodobnie nie wiesz o świniach mangalicach.

Świnie mangalice – to warto wiedzieć

Oto 10 rzeczy, które bez wątpienia warto wiedzieć o świniach mangalicach:

1. Świnie mangalice to rasa, która powstała w średniowieczu i jest wynikiem skrzyżowania świni z dzikiem.

2. Świnia mangalica bardzo często nazywana jest także świnią wełniastą. Trudno się temu dziwić, futro jest bowiem kędzierzawa sierść. Futro może mieć kolor biały, brązowy lub czarny.

3. Hodowla świń mangalic nie wiąże się z dużymi kosztami, jeśli chodzi o opiekę weterynarza czy też zakup antybiotyków. Rasa ta jest bowiem odporna na choroby. Świnie mangalice wystarczy jedynie raz na jakiś czas odrobaczać.

5. Rasa pochodzi od dzika. To właśnie sprawia, że młode rodzą się z paskami na całym ciele.

6. Świnie magalice chętnie jedzą przysmaki takie jak słonecznik, dynia, czy też topinambur.

7. Mięso świń mangalic jest nie tylko smaczne, ale także pełne nienasyconych kwasów tłuszczowych.

8. Pomór świń, który miał miejsce w 1885 roku, sprawił, że wymarło aż 95% wszystkich mangalic.

9. Na Węgrzech świnia mangalica to rasa uważana za dobro narodowe.

10. Najbardziej znanymi krzyżówkami świni mangalicy są baznai stanowiąca samodzielną rasę oraz uszlachetniona mangalica doceniana nie tylko za wysoką płodność, ale także za szybki wzrost.

Świnia mangalica nie sprawdza się w przypadku hodowli na masową skalę. Najlepszy w tym przypadku jest chów ekologiczny. Jej mięso wykorzystuje się najczęściej w kuchni hiszpańskiej.

Hodowla świń mangalic

Hodowla świń mangalic nie jest szczególnie trudna, jednak tak jak w przypadku każdego innego zwierzęcia, potrzebna jest odpowiednia wiedza i zapewnienie warunków potrzebnych do zdrowego wzrostu. Dużą zaletą jest to, że świnie magalice nie mają dużych wymagań. Może przebywać przez cały rok na pastwisku, wystarczy zapewnić jej skuteczną ochronę przed opadami i zimnem oraz stały dostęp do wody. Także wymagania pokarmowe nie są szczególnie skomplikowane. Świnia mangalica świetnie radzi sobie na pastwisku, gdzie potrafi korzystać z darów fauny i flory. Nie pogardzi smakołykami takimi jak żaby, owady, dania rybne czy też korzenie roślin. Można podawać im także różnorodne warzywa i owoce, zieleninę. Proces wzrostu wagi można przyspieszyć, podawając świniom mangalicom mieszaną paszę zbożową.

Chociaż świnie mangalice są wyjątkowo odporne na różne choroby, trzeba pamiętać, że spożycie przez zwierzę zepsutej żywności doprowadza do chorób przewodu pokarmowego. Może dojść do zatrucia, zapalenia jelit lub pojawienia się wrzodów żołądka. Również nieodpowiednie warunki hodowlane szkodzą. Tak na przykład świnie przebywające w pomieszczeniach, gdzie są narażone na przeciągi, mogą zachorować na zapalenia oskrzeli.

Świenie mangalice osiągają dojrzałość płciową w wieku 1 roku. Ciążą trwa u nich od 110 do 120 dni. Maciora karmi młode mlekiem przez 6 tygodni. Pionierami hodowli tej rasy świń w Polsce są państwo Iwona i Jens Frasek z Ekozagrody Jabłoniowy Sad. W 2008 roku sprowadzili oni do Polski niewielkie stado świń mangalic.

Plusy hodowli świń mangalic

Jeśli chodzi o hodowlę świń mangalic, można śmiało powiedzieć, że zalet jest wiele. Najważniejsze to oczywiście niskie koszty pożywienia i małe wymagania dotyczące miejsca pobytu zwierząt. Warto wspomnieć także o dużej odporności świń mangalic, spokojnym usposobieniu oraz dużej odporności na stres. Świnie mangalice mogą także szybko przybierać na wadze, a ich mięso można śmiało określić jako mięso wysokiej jakości, co także jest ważną zaletą.

Istnieją także inne rasy świń, w przypadku których warto zastanowić się nad hodowlą. Świetnym przykładem jest Berkshire, cenione za soczyste mięso o wędzonym smaku. Kolejną rasą godną uwagi jest świnia gwinejska, słynąca z bardzo smacznej wieprzowiny. Kunekune także są przyjemne w hodowli, a do tego wytrzymałe. Warto wspomnieć, że kunekune to rasa zyskująca na popularności jako zwierze domowe. Ostatnią rasą, którą warto rozważyć w kwestii hodowli, jest wielka czarna angielska. Świnie tej rasy są wytrzymałe i spokojne, a wieprzowina ma wysoką jakość.

Niezależnie od wyboru, zawsze trzeba pamiętać, aby przed zakupem świń do hodowli upewnić się, że stworzenie im odpowiednich warunków nie będzie żadnym problemem. Można poradzić się specjalistów, którzy chętnie doradzą w tej kwestii. Wiele przydatnych i ciekawych informacji o świniach różnych ras i hodowli znajdziesz także na blogach tematycznych. Pamiętaj jednak, aby wybierać jedynie dobrze sprawdzone i wiarygodne źródła informacji. Dzięki temu będziesz mieć pewność, że są one naprawdę wartościowe.