You are currently viewing Co je alpaka: Ulubione przysmaki alpak

Alpaka należy do rodziny wielbłądowatych i jest udomowionym ssakiem parzystnokopytnym pochodzącym z Ameryki Południowej. Hodowane są przede wszystkim ze względu na mięso oraz niezwykle cenną wełnę, która pod względem jakości uchodzi za znacznie lepszą od owczej. Czym się żywią alpaki?

Podstawowa dieta żywieniowa alpak

Podstawą diety alpak jest przede wszystkim świeże siano, do którego zwierzę powinno mieć stały dostęp i to bez względu na porę roku. W okresie letnim jedzone jest na przemian z trawą pastwiskową. Należy pamiętać, że dieta alpak powinna być odpowiednio zbilansowana, a błonnik musi wynosić około 50%. Pokarm alpaki składa się wobec tego z paszy objętościowej pod postacią słomy i siana oraz paszy treściwej. Alpaki bardzo chętnie sięgają po ziarna owsa oraz gałązki takich drzew jak topola, brzoza, sosn i wierzba.

Powinny mieć również stały dostęp do świeżej wody, zwłaszcza w okresach, gdy żywią się przede wszystkim sianem. Dorosły osobnik jest w stanie wypić nawet do dziesięciu litrów wody każdego dnia. Jest ona niezbędna również dla procesu trawienia oraz regulacji temperatury ciała.

Czy alpaki jedzą warzywa?

Alpaki bardzo chętnie sięgają po różnego rodzaju warzywa. Ich ulubionym przysmakiem są jednak marchewki. Trzeba jednak pamiętać, by podawać je w startej formie. W ten sposób będziemy mogli mieć pewność, że podczas konsumowania nie dojdzie do żadnych problemów. Alpaki uwielbiają również buraki.

Jakie owoce znajdują się w diecie alpaki?

Alpaki uwielbiają owoce, aczkolwiek należy je podawać wyłącznie od czasu do czasu i z umiarem. Zbyt duża zawartość cukru może być dla nich szkodliwa. Doskonałym pomysłem będą niewielkie kawałeczki świeżego jabłka, gruszki czy melona. Świeże owoce dostarczają tym wyjątkowym zwierzętom wielu cennych witamin i minerałów.

Czy alpaki jedzą mięso?

Alpaki to ssaki roślinożerne. Wobec tego niechętnie sięgną po mięso w jakiejkolwiek postaci, a co więcej, taki rodzaj pokarmu może im po prostu zaszkodzić. Układ pokarmowy alpak jest skonstruowany w taki sposób, by trawić pokarm roślinny. Jakiekolwiek odstępstwa od normy mogą skutkować dokuczliwymi problemami żołądkowymi.

Hodowla alpak – na co trzeba uważać?

Alpaki to niezwykle towarzyskie, otwarte i ciekawskie istoty. Uwielbiają towarzystwo innych przedstawicieli swojego gatunku, ale i towarzystwo człowieka. Ich ciekawość świata oraz natura łakomczucha sprawiają, że nigdy nie rezygnują z nowych doświadczeń kulinarnych. Hodowcy powinni uczulać odwiedzających zagrody, by nie dokarmiali zwierząt na własną rękę.

Takie postępowanie sprawia, że cała dieta żywieniowa wymyka się spod kontroli, co w efekcie może znacząco zaszkodzić zwierzętom. Powinni również uważać na znajdujące się w zasięgu alpak rośliny. Szczególnie toksyczne są dla nich rododendrony, azalie, konwalie, oleandry oraz cisy. Już niewielkie ilości spożyte przez alpakę mogą bardzo niekorzystnie wpłynąć na ich zdrowie.

Hodowcy powinni również pamiętać o właściwie zaaranżowanym terenie. Alpaki potrzebują przestrzeni, by wyszaleć się w ciągu dnia i jednocześnie samodzielnie zdobywać pokarm na pastwisku. Latem niezbędne będą miejsca zacienione, w których będzie można odetchnąć od prażących promieni słońca, a zimą chatki, w których będą mogły się schować przed opadami atmosferycznymi. Jednocześnie należy pamiętać, że radykalne i nagłe zmiany paszy mogą skończyć się istnymi rewolucjami.

Zdezorientowane zwierzę nie będzie w stanie z dnia na dzień przestawić się na inny rodzaj pokarmu. Jakiekolwiek zmiany należy wobec tego wprowadzać stopniowo, monitorując zachowanie zwierzęcia oraz jego apetyt. Wszelkie niepokojące sygnały należy konsultować z weterynarzem.

Czego nie mogą jeść alpaki?

Przede wszystkim nie powinny mieć dostępu do toksycznych dla nich roślin, które mogą przyczynić się do znacznego pogorszenia zdrowia. Należy również wziąć pod uwagę fakt, że zdrowie alpaki jest w bardzo dużej mierze uzależnione od diety żywieniowej.

Tylko pełnowartościowa i zbilansowana dieta będzie w stanie zapewnić alpakom niezbędnę porcje cennych minerałów, witamin i energii. Nie należy w przypadku tych zwierząt podchodzić do diety bez ówczesnego zgłębienia wiedzy i uzyskania informacji odnośnie zapotrzebowania na konkretne składniki. Pod tym względem alpaki są dość wymagające. Alpaki z całą pewnością nie powinny być częstowane słonymi przekąskami.

Chipsy, krakersy czy chrupki z dużą zawartością soli są dla tych zwierząt po prostu szkodliwe. Tak samo prezentuje się sytuacja ze słodyczami. Zbyt duża zawartość cukru również nie przysłuży się zdrowiu alpak.

Po czym poznać złą dietę?

Źle skonstruowana dieta, a co gorsza jakiekolwiek niedobory niezbędnych minerałów i witamin są niemal natychmiast odczuwalne. W takich sytuacjach alpaki stają się apatyczne i nieco osowiałe. Nie są również tak towarzyskie jak alpaki, które odżywiają się dobrze. Hodowcy powinni zwracać szczególną uwagę na zachowanie swoich podopiecznych i sięgać wyłącznie po paszę odznaczającą się wysoką jakością.