You are currently viewing Co Jedzą Małe Ptaki

Na świecie istnieją tysiące gatunków małych ptaków, które zwykle budzą pozytywne skojarzenia, przywodzą na myśl nadchodzącą wiosnę i ujmują swoim zróżnicowanym śpiewem. Często zachwycają upierzeniem i budzą zachwyt nie tylko ornitologów, ale i przypadkowych obserwatorów. Co jedzą na wolności i czym dokarmiać poszczególne gatunki?

Mysikrólik zwyczajny

Jest najmniejszym ptakiem występującym na terenie Polski, ponieważ długość jego ciała nie przekracza 9 centymetrów, rozpiętość skrzydeł dochodzi do 13 centymetrów, a całkowita waga ptaszka to maksymalnie 7 gramów. Charakteryzuje się oliwkowym ubarwieniem, krępą budową i kontrastującym z całą resztą „irokezem” w kolorze pomarańczowym. W okresie wiosennym i letnim gatunek ten najchętniej odżywia się niewielkimi owadami nadrzewnymi, takimi jak muchówki, komary, jaja owadów, poczwarki, larwy czy mniejsze pająki. Zdarza im się również jeść nasiona różnych iglaków, a przede wszystkim sosny zwyczajnej. Tylko mysikróliki z północnych części Europy wylatują na zimę, natomiast pozostałe osobniki przez całą zimę szukają ukrytych w różnych szczelinach bezkręgowców i owadów.

Zniczek zwyczajny

Na liście najmniejszych ptaków występujących w Polsce zajmuje zaszczytne drugie miejsce, mając ciało o długości maksymalnie 9,5 centymetra. Jest w większości oliwkowozielony, ale ma żółty kuper, pomarańczowe lub brunatne barki i żółty pasek na głowie. Jego dieta jest bardzo podobna do tej stosowanej przez mysikróliki. Jej postawę stanowią larwy, poczwarki, owady i bezkręgowce, ale w tym wypadku dużo większe niż te, na które poluje mysikrólik. Zniczek chętnie szuka owadów na gałęziach, ale zdarza mu się również łapać je w locie.

Strzyżyk

Ten gatunek jest powszechnie znany, ponieważ występuje niemalże na całym kontynencie europejskim. Ma brązowe upierzenie z prążkami w ciemniejszym kolorze, co ułatwia im doskonały kamuflaż i sprawia, że są ledwie zauważalne w krzakach. Ptaki te lubią być blisko ziemi, dlatego zakładają gniazda przede wszystkim w krzewach i tam też szukają pożywienia. Podstawę ich diety stanowią larwy stawonogów, narybek oraz kijanki, jeśli tylko w pobliżu znajdują się zbiorniki wodne. Uzupełnieniem takiej diety bardzo często są nasiona i owoce.

Sosnówka

Wywodzi się z tej samej rodziny co popularna sikorka, ale różni się od niej pod względem upierzenia. Sosnówki wyróżniają się za sprawą szarego tułowia i czarnej głowy z białymi policzkami, które pięknie kontrastują z całą resztą upierzenia. Swoje siedliska sosnówki najchętniej zakładają w borach jodłowych i sosnowych, dlatego że tam znajdują interesujące je pożywienie. Podstawę ich diety stanowią mszyce, rośliniarki i muchówki, które znajdują na drzewach. Wyjątkiem jest jadłospis młodych, które samiec karmi przede wszystkim gąsienicami.

Raniuszek

Na pierwszy rzut oka ten gatunek wydaje się znacznie większy od najmniejszych ptaków występujących w Polsce, ale długość ciała osiągająca nawet 16 centymetrów jest liczona razem z pokaźnym w tym wypadku ogonkiem. Ma jasnokremowe upierzenie i nieco ciemniejszych lotek w kolorze brązowym, a cechą charakterystyczną jest pomarańczowa obwódka nad górną powieką i ciemny pas pierza na głowie. Raniuszki można spotkać w lasach mieszanych i liściastych, gdzie żyją w rodzinnych grupach. Podstawę ich żywienia stanowią malutkie mszyce, które raniuszki lokalizują bardzo szybko dzięki bardzo dobremu wzrokowi.

Muchołówka mała

Ten gatunek wyróżnia się bardzo charakterystycznym wyglądem. Jej tułów jest szary, brzuch ma biały kolor, na podgardlu znajduje się intensywnie pomarańczowa plamka. Te urocze ptaki mają niewielką populację w Polsce, a można je spotkać przede wszystkim na Mazurach, w Puszczy Kampinoskiej oraz na Podlasiu. Zimę spędzają czas w Pakistanie i Indiach, a w okresie wiosennym i letnim żywią się różnego rodzaju drobnymi owadami, które łapią najczęściej w locie.

Sikorka

To jeden z najpopularniejszych i budzących największą sympatię małych ptaków występujących w Polsce, o czym świadczyć może fakt, że sikorki są bardzo chętnie dokarmiane przez ludzi w okresie zimowym. W warunkach naturalnych jedzą przede wszystkim różnego rodzaju insekty, robaki i pająki. Mają spore zapotrzebowanie na tłuszcz, dlatego zimą ludzie chętnie wieszają im w karmnikach kawałki surowej słoniny. Bardzo ważne jest to, aby słonina ta nie zawierała soli, ponieważ ta jest szkodliwa dla sikorek. Jedzą również różne mieszanki ziaren, owoce pozbawione gniazd nasiennych i pestek oraz orzechy.

Wróble

Należą do ptaków, które doskonale przystosowały się do życia w miastach, a w związku z ty widujemy je nieustannie. Wróble osiągają maksymalnie 14 centymetrów długości i zwykle są szarobrązowe. Najchętniej jedzą nasiona słonecznika, płatki owsiane, różnego rodzaju kasze, szpinak, czereśnie, wiśnie, rzodkiewki i sałatę. W związku z tym, że w miastach często wyjadają resztki ze śmietników zauważono, że sięgają również po frytki i wiele restauracyjnych odpadów. Nie powinno o się ich jednak dokarmiać chlebem czy słonymi przekąskami.