Owca domowa to ssak należący do rodziny wołowatych i zamieszkujący niemal wszystkie kontynenty. Szacuje się, że została udomiowna już we wczesnej starożytności i do dnia dzisiejszego jest hodowana przede wszystkim ze względu na cenną wełną, mięso oraz skóry. Czym się żywi?
Podstawowa dieta żywieniowa owiec
Owce należą do grona zwierząt roślinożernych. Podstawą ich jadłospisu z obrębu pasz objętościowych są przede wszystkim pokarmy roślinne, w tym najbardziej lubiana soczysta zielona trawa. Sięgają po rozmaite zielone przekąski i nie pogardzą również znajdującymi się na pastwisku ziołami. Warto jednak dodać, że w Polsce na ogół funkcjonują dwie metody karmienia owiec. Pastwiskowy model żywienia należy do dosyć rzadkich zjawisk i o wiele częściej można spotkać się z modelem alkierzowym, który dominuje w sezonie jesienno-zimowym oraz alkierzowo-pastwiskowym. Ostatni model należy do najpowszechniejszych i polega na wypuszczaniu owiec na pastwisko w ciągu dnia i zapędzaniu ich do owczarni, gdzie otrzymują elementy uzupełniające zieloną dietę. Same zielonki nie są bowiem wystarczające. Choć zapewniają mnóstwo elementów odżywczych, to jednak niezbędne będą również lizawki solne odznaczające się dużą zawartością soli mineralnych. W diecie owiec powinny pojawiać się także kiszonki i sianokiszonki. Tego rodzaju pokarm nie powinien być jednak podawany ciężarnym owceom i maluchom, które nie przekroczyły szóstego miesiąca życia.
Pasze treściwe
Owca nie będzie w stanie prawidłowo się rozwijać bez zbilansowanej diety. Zielone przekąski nie mogą zatem stanowić jedynego źródła pokarmu. W celu zapewnienia dobrego zdrowia i świetnej kondycji niezbędne będzie uzupełnienie w postaci paszy treściwej. Doskonałym pomysłem w tym przypadku będzie ziarno owsa, ziarno kukurydzy, otręby pszenne oraz ziarno pszenicy i jęczmienia.
Czy owce sięgają po owoce?
Owoce to zdecydowanie elementy diety, po które warto sięgać stosunkowo regularnie. Stanowią dla nich bardzo cenne źródło wielu minerałów i witamin, które mają wpływ na prawidłowy przebieg procesów zachodzących w organizmie. Owce uwielbiają świeże jabłka i chętnie sięgają także po gruszki. Wielu hodowoców częstuje swoje podopieczne również innymi rozmiatymi owocami. Należy jednak pamiętać o tym, by zachować odpowiednie proporcje. Zbyt duża ilość elementów, które nie są paszą treściwą może wpłynąć na jakość wełny oraz mięsa.
Jakie warzywa w diecie owcy?
Owce uwielbiają świeżą marchew, ale nie przejdą też obojętnie obok kukurydzy. Wybrane warzywa stanowią dla nich fantastyczne urozmaicenie, z którego chętnie korzystają. Jednak i w tym wypadku należy pamiętać o zachowaniu umiaru. Podstawą diety powinny być przede wszystkim pasze objętościowe i treściwe. Warzywa powinno się podawać regularnie, aczkolwiek w niezbyt dużych ilościach.
Co jedzą jagnięta?
W początkowej odżywiają się przede wszystkim mlekiem matki, dlatego to jej dieta będzie miała kolosalne znaczenie dla prawidłowego rozwoju młodych. Po mleko sięgają mniej więcej przez dwa tygodnie od narodzin, a potym czasie można sukcesywnie wprowadzać urozmaicenie w postaci paszy treściwej. Ważnym jest, aby na tym etapie ziarna były nieco rozdrobnione, co znacząco ułatwi jagniętom skonsumowanie takiego pokarmu. Można również skorzystać z gotowych mieszanek, które powstają z myślą o jagniętach. Następnym krokiem będzie wypuszczanie młodych na pastwisko, gdzie po raz pierwszy będą mogły delektować się rozmaitymi zielonkami. Taki pokarm będzie dla nich niezwykle ważny ze względu na dużą zawartość cennych składników.
Jak i czym karmić maciory?
Odpowiednia dieta maciorek będzie miała kolosalne znaczenie z perspektywy rozrodu, a następnie produkcji wartościowego mleka, po które będą sięgać młode. W czasie karmienia bardzo często waga zaczyna się mocno wahać i bardzo ważnym jest, aby w tym okresie dostosować ilość oraz jakość pokarmu do aktualnego stanu owcy. Muszą regularnie sięgać po pasze objętościowe w postaci siana, roślin okopowych oraz słomy i jednocześnie powinny mieć dostęp do zielonek. Ciężarna maciorka będzie potrzebowała nieco więcej paszy w związku z zapotrzebowaniem maleństwa. Bardzo ważnym jest wówczas podawanie paszy treściwej w odpowiednich ilościach, a także zadbanie o regularne dostawy energii oraz białka. Źle zbilansowana dieta może sprawić, że owca nie będzie w stanie zapewnić młodym odpowiedniej ilości wartościowego jedzenia.
Czego nie należy podawać owcom?
Satysfakcjonująca hodowla owiec wymaga od hodowców niemałej wiedzy i zaangażowania. Wbrew pozorom stworzenie zbilansowanej diety zarówno dla jagniąt, maciorek i tryków jest zadaniem wymagajacym. Ustalenie właściwej diety i sięganie po wysokojakościowe pasze to jedynie połowa sukcesu. Warto również pamiętać o produktach, po które owce nie powinny sięgać. Zdecydowanie odradza się podawania im roślin strączkowych, które mogą powodować bardzo bolesne kolki, wzdęcia oraz dokuczliwe biegunki. Należy także unikać kapusty oraz cebuli i czosnku. Ich obecność w jadłospisice może źle wpłynąć na samopoczucie zwierząt.