Na świecie istnieje około jedenastu tysięcy gatunków mrówek, aczkolwiek w Polsce można spotkać się ze znacznie mniejszą ilością, bo jest ich w naszym kraju raptem sto gatunków. Szacuje się, że jedna kolonia mrówek może liczyć nawet do kilku milionów osobników. Czym żywią się te owady?
Podstawa żywieniowa w diecie mrówki
Mrówki zaliczają się do owadów wszystkożernych, a zatem zjedzą dosłownie wszystko, co może stanowić dla nich źródło niezbędnych elementów odżywczych. Proporcje w diecie są jednak uzależnione również od położenia geograficznego, dostępności konkretnych składników oraz poszczególnych gatunków. Mrówki zamieszkujące tereny Polski na ogół żywią się larwami muchówek oraz larwami rośliniarek. Są wobec tego w gruncie rzeczy bardzo pożyteczne, ponieważ pochłaniają owady postrzegane jako szkodniki. Mrówki bardzo chętnie sięgają także po mszyce oraz muchy. Z braku laku będą żywiły się także padliną pozostawioną przez znacznie większe owady.
Po jakie owoce najchętniej sięgają mrówki?
Trzeba przyznać, że podniebienie mrówki nie jest zbyt wymagające i wybredne. Mrówki bardzo chętnie uzupełniają swoją dietę różnego rodzaju owocami. Uwielbiają pałaszować jabłka oraz gruszki, aczkolwiek bardzo chętnie sięgną też po wszelkiego rodzaju owoce leśne. Wielkim rarytasem są dla nich zarówno poziomki, jak i maliny, jeżyny oraz jagody. Choć najlepiej przyswajalnym źródłem białka są dla nich przede wszystkim inne owady, to jednak nie pogardzą morelami, brzoskwiniami, mango oraz winogronami. Słodkie przekąski działają na nie jag magnes.
Warzywa w diecie mrówek
Można śmiało powiedzieć, że świeże warzywa nie zajmują wysokiego miejsca w rankingu ulubionych przekąsek mrówek. Nie oznacza to jednak, że te znajdujące się w naszych ogrodach nie są zagrożone. Mrówki o wiele bardziej cenią sobie bulwy warzyw, korzenie oraz cebule poszczególnych roślin. Skrupulatnie je podgryzają, co w efekcie prowadzi do obumierania roślin. Z tego względu na ogół nie są mile widziane w naszych ogrodach. Sposobem na pozbycie się dużych skupisk mrówek jest rozsypanie proszku kukurydzianego, który powoduje, że owady pęcznieją i w następstwie umierają.
Czy mrówki jedzą mięso?
Dla roślinożernych mrówek mięso nie jest praktycznie żadną wartością. Ten element jest w diecie po prostu zbędny. Należy jednak pamiętać, że istnieją mrówki wszystkożerne, dla których mięso stanowi bardzo ważne źródło białka oraz węglowodanów. Tego rodzaju mrówki żywią się pozostawioną przez inne zwierzęta padliną, ale jeżeli tylko będą miały dostęp nawet do gotowanego mięsa, to z pewnością nie przepuszczą takiej okazji.
Czym karmić mrówki hodowlane?
Hodowanie mrówek stało się dosyć modnym zajęciem w ostatnich latach. Dla wielu miłośników obserwowanie cyklu życia tych wyjątkowych owadów jest niezwykle fascynujące. Mrówki najczęściej znajdują się w specjalnych formikariach. Hodowcy powinni pamiętać o tym, że nawet tak niewybredne owady potrzebują zbilansowanej i odpowiednio skonstruowanej diety, by prawidłowo się rozwijać i zapewniać pokarm swoim maluchom. Hodowlanym mrówkom można podawać rozdrobnione owady.
Zbyt duże porcje mogą stanowić dla nich pewnego rodzaju utrudnienie. Z chęcią sięgną po siekane świerszcze czy drewnojady. Ilość serwowanego jedzenia powinna być również uzależniona od ilości mrówek w danym formikarium. Przy niewielkiej ilości wystarczą niewielkie owady, np. muchówki czy rozdrobnione muchy. Dobrym pomysłem będą również kawałki chudego surowego mięsa. W tym przypadku warto jednak pamiętać o tym, by usuwać niezjedzone porcje.
Zepsute mięso może mrówkom zaszkodzić. Od czasu do czasu można im podawać także żółtka jajek, które stanowią świetne źródło białka oraz odrobinę miodu. Za takim rarytasem mrówki bardzo przepadają, a ponadto i w tym przypadku w grę wchodzi dostarczanie cennych minerałów.
Czego nie lubią mrówki?
Lista produktów, po które mrówki nie powinny sięgać raczej nie istnieje. Te żarłoczne owady zjedzą właściwie wszystko, co znajdzie się na ich drodze i co może dostarczyć im odrobiny cukru i węglowodanów. W przeciwieństwie do wielu innych zwierząt uwielbiają i mogą jeść czekoladę oraz cukier.
Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by od czasu do czasu do formikarium włożyć kostkę białego cukru. Istnieją jednak produkty, które działają na mrówki odstręczająco. Tego rodzaju produkty bardzo często są wykorzystywane przez osoby, które pragną pozbyć się mrówek ze swojego otoczenia. Mrówki nie znoszą wrotycza oraz świeżych liści pomidora. Odstraszająco działa na nie również zapach lawendy oraz bazylii. Nie znoszą świeżej mięty oraz tymianku. Szerokim łukiem omijają sól, pieprz oraz cynamon.
Warto także pamiętać, że na liście produktów nie do zaakceptowania znajdują się wybrane zioła. Mrówki wprost nie znoszą zapachu i smaku piołunu oraz majeranku. Te zioła mogą wobec tego sprawić, że mrówki nie będą chciały przebywać w naszym ogrodzie.